Paasacties in Twente

paasvredesactiekamp

De omstreeks 40 activisten, meest jongeren, van het actiekamp hadden tijdens de dagen voorafgaand aan de Paasmars (in Hengelo) al een druk actieprogramma achter de rug. Ze organiseerden bij de fabriek van Hollandse Signaal Apparaten (HSA) een strijdbare fakkelwake, hielden een rolschaatswedstrijd op de landingsbaan van de F-16-basis Twente en schilderden anti-nucleaire leuzen op de hoofdkantoren van UCN en Stork. Dit fraaie schilderwerk werd door de omstreeks 300 Paasmarsdemonstranten met instemming begroet.

paasmars

's Ochtends, op het verzamelpunt bij Stork waren er al meer dan 200 vredesmensen uit het hele land.

Margreet Aalbers, van de werkgroep Paasmars, meldde het enthousiaste publiek dat er in 3 weken tijd 4000 handtekeningen tegen de wapenhandel waren opgehaald. Een mooi resultaat, dat aangeeft dat de Paasactivisten kunnen rekenen op sympathie uit de samenleving.

Op bezoek bij de wapenindustrie in Twente hield Ed Bruinvis, van het Platform tegen Wapenhandel, een doortimmerd betoog over Stork als wapenproducent en opende daarmee de rij van spreeksters en sprekers over de kwalijke activiteiten van de Twentse en tevens grootste Nederlandse wapenbedrijven. Bij HSA leidde Jan Schaake, Twents activist, op kundige wijze Frank Slijper (AMOK-Noord), Elise Leijten (Werkgroep Paasmars) en Yvonne (Paasvredesactiekamp) in. Ook speelde het Duitse duo "Christian und Onkel" daar hun vredesrepertoire dat tot meezingen noodde en Paashaas Carolien tot een vrolijk dansje aanzette.

Een tiental demonstranten voerde, gekleed in witte met 'bloed' besmeurde pakken een realistisch oorlogstoneel op. Achter de uiterst zwaar uitgevoerde hekken van HSA hielden bewakers met verrekijkers de vreedzame demonstranten in het oog.

Na de HSA liepen de demonstranten in optocht weer terug naar het centrum van Hengelo. Op het grasveld voor het UCN-kantoor werden de activiteiten van de Ultra-Centrifuge Nederland tegen het licht gehouden. Dirk Bannink, anti-nucleair activist van het eerste uur en verbonden aan "World Information Service on Energy" (WISE) zette de activiteiten van UCN-Urenco uiteen en gaf aan dat de Nederlandse staat voor 98% eigenaar is van UCN, het Nederlandse productiebedrijf van verrijkt uranium. Wilja Jurg, met Natasha Gerson auteur van "Geen reden voor ongerustheid" vestigde de aandacht op de zeer nonchalante en zelfs misdadige "verwerking" van UCN-afval. Rob Boogers, van Akties tegen Kernwapens, riep vervolgens op om op 1 oktober mee te doen aan de burgerinspectie op atoombasis Volkel.

informatiemarkt en debat

De voorlaatste etappe van de actiedag bracht de Paasmarsers bij de Waterstaatskerk, waar een informatiemarkt op het plein werd bezocht. Binnen in de voormalige kerk trok het eerste forum over "Wapenhandel = moordhandel" omstreeks honderd belangstellenden en het tweede over "Wapens versus Zorg" zo'n vijftig.

Tsjernobyl

De deelnemers van het Paasactiekamp op een prachtige plek in de buurt van Delden hadden nog 3 actiedagen voor de boeg. Hoogtepunt vormde de herdenking van de nucleaire ramp in Tsjernobyl op woensdag 26 april precies 14 jaar geleden. De herdenking vond plaats bij het productiebedrijf van UCN in Almelo.

Activisten richtten een monument op en discussieerden met het hoofd voorlichting van Urenco.

Een verzoek voor een verder gesprek werd ingewilligd. Vier dagen eerder was een aantal mensen doorgedrongen op het terrein van Urenco om een kijkje te nemen in de opslag van voor Rusland bestemd verarmd uranium.

Op de dinsdag na Pasen zijn folders uitgedeeld bij de Hollandse Signaal en werd aldaar met werknemers gediscussieerd, o.a. over het genoeg aan banen buiten de poort van H.S.A.

Uit het persbericht van de werkgroep Paasmars, Postbus 10500, 2501 HM Den Haag.
Web: www.ddh.nl/vrede/paasmars

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief       Updated: 10 juni 2000