Brief aan de NOS

van een theater- en vredeswetenschapper

foto Els Wiertz In plaats van haar gebruikelijke bijdrage over vredestheater stuurde Els Wiertz ons een drietal afschriften van brieven, geschreven naar aanleiding van de 11de september. Eén van die brieven richtte zij aan generaal b.d. Cees Homan, een andere aan KMA-professor Rob de Wijk en een derde aan de NOS. Laatstgenoemde brief, gedateerd 13 september, drukken we hieronder af.

Geachte medewerkers van de NOS

Juist in deze dagen, na de ramp op 11 september jl., zijn wij, luisteraars en kijkers, bijzonder geïnteresseerd in uw radio- en tv-uitzendingen. Wij hechten in het bijzonder veel waarde aan gegevens die meer bieden dan onze vaak politiek en partijdig gekleurde dag- en weekbladen ons verstrekken. Natuurlijk zijn feiten over gebeurtenissen van deze vreselijke ramp niet direct van allerlei kanten beschikbaar. Er zijn echter en er komen vanuit onder andere politieke, polemologische, historische en andere wetenschappen en studies feiten beschikbaar die licht werpen op actuele problemen, het geweldgebruik en de politieke consequenties. Het is en het lijkt ook mij, teneinde onverantwoorde reacties van geweld en wraak te voorkomen, noodzakelijk in uw nieuwsberichten en beschouwingen aandacht te besteden aan de oorzaken die geleid hebben tot de gebeurtenissen die er nu in de wereld hebben plaatsgevonden en die wij in de toekomst kunnen verwachten. Nóch met meer dergelijk politiek geweld, nóch met oorlog, is een echte vrede, dus een toestand zonder onderdrukking, te bereiken. Wraak leidt tot meer geweld.

Om vrede te bereiken, moeten we werken aan een rechtvaardig en leefbaar bestaan voor alle mensen. Daar hebben we meer aan dan aan wapens. De NOS kan een bijdrage leveren aan meer vrede en minder geweld door het verstrekken van zo veel mogelijk objectieve feiten en beschouwingen.

U bij voorbaat dankend voor Uw pogingen in deze richting, wens ik U veel sterkte en wijsheid toe.

Dr. Els Wiertz-Boudewijn

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 13 oktober 2001