Kernwapens nog minstens zeventien jaar op Nederlandse bodem

De kernbommen op vliegbasis Volkel blijven, volkomen in tegenspraak met de beloftes over nucleaire ontwapening, daar nog minstens zeventien jaar liggen. Dat geldt ook voor VS-atoomwapens elders in Europa. Daartoe worden de komende vier jaar de opslagplaatsen opgewaardeerd. Dat is het schema dat door het Pentagon wordt aangehouden, volgens Amerikaanse onderzoekers in het blad 'Bulletin of the Atomic Scientists', maart/april jongstleden.

Strijdig met beloften

De opwaardering van deze kernwapenopslagplaatsen is bijzonder merkwaardig. De kernwapenstaten deden immers (onder andere) in mei en oktober 2000 (VN-New York) tot twee maal toe de belofte om tot nucleaire ontwapening te komen. De voorbereidingen voor de modernisering vonden reeds de afgelopen jaren plaats, precies in de periode waarin ook de Nederlandse regering zich sterk maakte voor stappen naar nucleaire ontwapening.

'Freedom of Information Act'

Het bericht in het Amerikaanse 'Bulletin of the Atomic Scientists' is gebaseerd op een document dat via de 'Freedom of Information Act' (de Amerikaanse Wet Openbaarheid Bestuur) werd opgevraagd. Dit document staat op de website van het Nautilus Institute in de VS. De belangrijkste punten in het document zijn:

  • Er bestaat een programma van de Amerikaanse luchtmacht om de opslagkelders (de WS3-systemen) waarin de kernbommen zijn opgeslagen, te moderniseren. Dit vindt plaats gedurende de komende vier jaar. Het gaat om 249 opslagkelders op 13 locaties in 7 NAVO-lidstaten, waaronder België en Nederland.
  • Voor deze opwaardering is de financiële medewerking van de NAVO-lidstaten, waaronder Nederland een vereiste. 'NATO funding authorization process is "on track"', staat er in het document.
  • Verder moeten de 'Host Nation Agreements', waarin het stationeren van Amerikaanse kernwapens op het grondgebied van Europese lidstaten juridisch wordt geregeld, worden aangepast. Ook daarvoor is de medewerking van de regeringen van de lidstaten vereist.
Informatie:
Karel Koster, tel: 030 2714376 / 2722594 PENN-Nederland mobiel: 0613 223 359

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Updated: 26 mei 2001