'Kroon der schepping' ramp voor dieren

'Is het een schitterend ongeluk, dat de evolutie toevallig die weg is gegaan waaruit de mens is voortgekomen?', vroeg Wim Kayzer in 1993 in een TV-uitzending aan een aantal wetenschappers. Bij dat 'schitterend' zet ik een vraagteken, dat moet de toekomst leren. Dat 'ongeluk' spreekt me op het ogenblik meer aan als ik zie met welke rampen we overspoeld worden.

De mens heeft twee eigenschappen die wel eens noodlottig kunnen zijn. Met onze arrogantie hebben we ons een God geschapen die ons de heerschappij over de natuur in de hand heeft gelegd. Door onze hebzucht hebben we het leven om ons heen getransformeerd tot objecten die we hebben ingedeeld in (economisch) nuttig, (economisch) schadelijk en onbruikbaar. Dat is eeuwenlang redelijk goed gegaan, maar we zijn nu op het punt gekomen dat de natuur terugslaat. Ramp na ramp overspoelt de wereld; de ramp die de veestapel treft zal niet de laatste zijn, vrees ik.
Van varkenspest en gekke-koeienziekte hebben we niets geleerd; of de mond-en-klauwzeerepidemie de mens zal wakker schudden is nog de vraag. In onze arrogantie hebben we onszelf boven de natuur geplaatst. Dat wreekt zich nu. We zullen moeten inzien dat wij, net als al het andere leven op aarde, deel zijn van de natuur en ons moeten onderwerpen aan de natuurlijke krachten. We zullen van onze goddelijke troon af moeten stappen. 'Het is de arrogantie van de mens en speciaal van de Westerse mens om te denken dat de evolutie in opgaande lijn gaat en wij "de kroon der schepping" zouden zijn', zei wetenschapper Rupert Sheldrake in Kayzers tv-programma.

Door middel van de bio-industrie hebben we gedacht 'volmaakte' dieren te kunnen fokken/scheppen, met voor ons de hoogste opbrengst. Daarbij is geen rekening gehouden met de gevoelens van het dier, noch met zijn recht op een gelukkig leven. Bij het fokprogramma is alleen gekeken naar de economische waarde; we hadden er geen oog voor dat de bio-industrie de dieren kwetsbaarder maakte en afweerstoffen tegen ziekten, die ieder levend wezen van de natuur meekrijgt, gedeeltelijk verloren gingen. 'Wij zijn door ons intellect tot afgrijselijke dingen in staat, dat kan het dier van nature niet', aldus Sheldrake.

Het wordt tijd dat we onze intelligentie verstandiger en ethischer aanwenden. De hoop van Sheldrake is gericht op het voortschrijden van de evolutie, want hij gelooft niet dat de mens het eindproduct is. Misschien, en dat is wel cynisch, zorgt de mens er zelf voor dat het 'ongeluk' in de evolutie weer hersteld wordt. We kunnen nu aan onszelf sleutelen; klonen en gen-manipulatie liggen binnen ons bereik. Wie weet welke verrassingen ons dat nog brengt...

Tilly de Waal

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Updated: 24 mei 2001