Onderdrukking en bevrijding

Museum voor Vrede en Geweldloosheid exposeert in Heerenveen

Van 17 april t/m 17 juni is er in het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum te Heerenveen een boeiende tentoonstelling, onder de naam 'Onderdrukking en Bevrijding'. De expositie is een onversneden appèl tegen oorlog en behandelt het lot van dienstweigeraars en deserteurs in Nazi-Duitsland. Moedige mensen, die onder zeer moeilijke omstandigheden 'nee' zeiden tegen oorlog en geweld. Zij weigerden om principiële redenen dienst of wezen deelname aan executies af, terwijl ze wisten dat ze hun overtuiging met de dood moesten bekopen.

De expositie werd samengesteld door het Anti Kriegsmuseum in Berlijn en naar Nederland gehaald door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Met de expositie heeft het Berlijnse museum de vergeten geschiedenis van dienstweigeraars en deserteurs ten tijde van het Derde Rijk weer tot leven gebracht. Daartoe maakte dit museum onder meer gebruik van vergeelde familiealbums en brieven, vaak met tegenzin afgestaan; veel mensen wilden er liever niet aan herinnerd worden dat een familielid als deserteur of dienstweigeraar werd omgebracht.

Het museum in Heerenveen kan zich verheugen in het bezoek van diverse schoolklassen. De leerlingen worden bij het bekijken van de expositie begeleid, gezien het emotionele karakter van het gebodene. Ten behoeve van de tentoonstelling heeft het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een brochure uitgebracht met een vertaling van de Duitse teksten. De brochure is voor ƒ 1 ter plekke verkrijgbaar. Ook kan daar voor ƒ 7 het boek van Norbert Haase, 'Duitse dienstweigeraars tijdens WO-II' worden aangeschaft.

Adres en openingstijden: Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum, Minckelersstraat 11, Heerenveen. Dinsdag t/m vrijdag 11.00 tot 17.00; zaterdag en zondag: 13.00 tot 17.00.

Info: Museum voor Vrede en Geweldloosheid, 020-6681868 (dinsdag en woensdag) of Hein van der Kroon, 020-6273005

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Updated: 26 mei 2001