Overzicht rechtszaken tegen vredesactivisten

  • Afgelopen 8 oktober moest Mariëtte Moors zich vanwege twee acties op kernwapenbasis Volkel in hoger beroep verantwoorden voor het hof in Den Bosch. De eis: 10 weken cel. Het vonnis, twee weken later: 100 uur dienstverlening.
  • Op 8 oktober moest ook Susan van der Hijden in hoger beroep verschijnen voor het Bossche hof, vanwege de burgerinspectie van 1-10-'98 op atoombasis Volkel. Het vonnis, conform de eis: f.150,- boete. Susan stelde de rechtbank voor dat zij dit bedrag betaalt aan de Stichting BurgerVredesTeams.
  • Op 9 oktober deed de Middelburgse politierechter uitspraak in de zaak die op 25-9 diende tegen 24 activisten, preventief aangehouden op 9 mei, onderweg naar een kernafvaltransport. De zware aanklachten: het voorbereiden van een misdrijf, in gevaar brengen van trein- en wegverkeer, werden door de rechter verworpen, die de 24 vrijsprak. Wél vond hij de aanhouding terecht. Het O.M. tekende hoger beroep aan.
  • De Almelose rechtbank heeft een op 19 oktober geplande zitting verdaagd; het betreft de zaak tegen deelnemers aan het Paasvredesactiekamp 2000, die rolschaatsten en wandelden op vliegbasis Twente. Nieuwe datum nog onbekend.
  • Op 19 oktober diende in Den Haag een kort geding tegen de staat, aangespannen door de Vereniging van Juristen voor de Vrede (VJV), met als mede-eisers Vrouwen voor Vrede, het Haags Vredes Platform, de NCPN en de Groenen. De eis: stop alle ondersteuning van de oorlog tegen Afghanistan. De rechter oordeelde dat deze oorlog rechtmatig is en wees de eis af. De VJV is in hoger beroep gegaan (zie ook pagina 11).
  • Op 30 oktober moest een Onkruit-activiste voor de politierechter in Utrecht verschijnen wegens deelname aan acties tegen de militaire Megafestatie afgelopen zomer. Zij had ontzegging van toegang tot het Jaarbeursterrein tot twee maal toe genegeerd, waardoor haar huis/lokaalvredebreuk ten laste wordt gelegd. Een soortgelijke zaak tegen haar van vorig jaar loopt nog in hoger beroep. De rechter sprak het 'schuldig' uit, zonder strafoplegging.
  • Op 31 oktober moesten vier vredesactivisten in hoger beroep te Arnhem voor de meervoudige kamer verschijnen, inzake bezetting van een radartoren van HSA (Hollandse Signaal Apparaten; Hengelo), tijdens het Paasvredesactiekamp 2000. De activisten gingen in hoger beroep nadat de politierechter in Almelo hen veroordeelde tot geldboetes. Eis: f.250,- boete; uitspraak: 14 november.
  • Op 29 november moet de vredesactivist die zich op 17 oktober bij de Amerikaanse ambassade vastketende, voorzien van een spandoekje 'Oorlog is ook terreur', om 11.00 uur voorkomen bij de politierechter in Den Haag, Prins Clauslaan 60.
  • Op 4 januari 2002 moeten vijf vredesactivisten voor de Bossche politierechter verschijnen (Leeghwaterlaan 8 -bij NS-station-, 9u30) inzake hun burgerinspectie op atoombasis Volkel, 1 oktober 2001.
Rechtszittingen maken deel uit van de strijd. Uw solidaire aanwezigheid wordt op prijs gesteld. Houdt Rob Boogert (van onder meer Akties tegen Kernwapens) op de hoogte van dagvaardigingen, boetes, seponeringen enz.. Schrijf of bel hem: Spijkermakersstr. 28-1, 2512 ES Den Haag, 070-3890235.

vorig bericht hierover
volgend bericht hierover

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 9 april 2002