Een Ander Joods Geluid

Het is heel goed dat in zo'n uitzichtloos en gewelddadig conflict als zich al zo lang - en de laatste jaren in verhevigde mate - afspeelt in het land van Israëli's en Palestijnen, druk van buitenaf komt om, al is het dan stap voor stap, tot vrede te geraken. Echte vrede ontstaat echter pas als die van binnenuit komt. Daartoe zijn er gelukkig organisaties als Gush Shalom in Israël, maar ook het 'andere joods geluid', hier in Nederland.

Een Ander Joods Geluid* is ontstaan uit onvrede over de wijze waarop debat en meningsvorming over Israël in joodse kring plaatsvinden. Kritiek op Israël wordt vertaald als: tegen Israël. Elke vorm van begrip voor de Palestijnen betekent per definitie: tegen Israël. Velen binnen de joodse gemeenschap houden hun mond of staan onvoorwaardelijk en ongenuanceerd achter nagenoeg alle officiële Israëlische (regerings)standpunten.

Een Ander Joods Geluid is een actiegroep, die zich het publieke debat en de kritische meningsvorming over Israël en de bezette gebieden ten doel stelt. Dit zonder dat wordt getornd aan het bestaansrecht van de staat Israël. Een Ander Joods Geluid wil het taboe doorbreken dat joden vinden dat zij geen kritiek op Israël mogen uiten en dat ook van anderen niet accepteren. Het wil bereiken dat zowel binnen joodse kring als naar buiten toe kritische geluiden over Israël mogelijk zijn zonder het etiket 'tegen Israël' opgeplakt te krijgen.

Een Ander Joods Geluid is bezorgd over het uitblijven van vrede in het MiddenOosten, over onderdrukking en discriminatie van Palestijnen en over de gevolgen daarvan - ook voor de Israëlische samenleving. Juist uit verbondenheid met het lot en het voortbestaan van Israël wil Een Ander Joods Geluid het debat aanzwengelen en vredesinitiatieven steunen met als uitgangspunt de algemeen aanvaarde beginselen van gelijkheid, verdraagzaamheid en menselijkheid, zoals vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Een Ander Joods Geluid staat voor:

  • dialoog en wederzijds respect in plaats van geweld en machtsmisbruik;
  • gelijke kansen en rechten voor alle bevolkingsgroepen;
  • volledige terugtrekking van kolonisten en militairen uit de bezette gebieden in ruil voor vrede en veiligheid;
  • het realiseren van een Palestijnse staat naast Israël;
  • Jeruzalem als hoofdstad van twee staten;
  • een evenwichtige oplossing van het probleem van de Palestijnse vluchtelingen. Een voorwaarde is dat Israël zijn medeverantwoordelijkheid voor het ontstaan van dit probleem erkent. Pas dan kan worden onderhandeld over de vraag hoe Israël een bijdrage kan leveren om het onrecht te herstellen, zonder zijn eigen bestaan in gevaar te brengen.
Een Ander Joods Geluid steunt de vredesbewegingen en mensenrech­tenorganisaties in Israël die zich voor deze doelen inzetten. Een Ander Joods Geluid richt zich op de Nederlandse samenleving en zal door middel van acties en verklaringen zijn stem laten horen en invloed trachten uit te oefenen op de politiek.


Uitzicht vanuit El Bireh, bij Ramallah, op de Joodse Nederzetting Psagot. (NPK)

Ontstaan
De buitensporige reactie van Israël op de tweede intifada, zowel in de bezette gebieden als in Israël zelf, heeft een aantal joden doen besluiten hierover publiekelijk verontwaardiging uit te spreken. Dit initiatief heeft veel weerklank gevonden. Vele joden hebben hun adhesie betuigd met de oproep in de advertenties van Een Ander Joods Geluid en velen bezochten de eerste openbare bijeenkomst op 14 januari 2001. Uit de kring van ondertekenaars van het manifest is een aantal mensen naar voren getreden: het organiserend comité, dat dit andere joodse geluid wil uitdragen en initiatieven zal ontplooien die daarvoor nodig zijn.

Activiteiten
Een Ander Joods Geluid wil zich op vele manieren laten horen, op eigen initiatief én in reactie op wat anderen zeggen en schrijven. Ook het onderlinge debat binnen Een Ander Joods Geluid zal moeten bijdragen aan een gezonde kritische houding en de deskundigheid van zijn opvattingen. Informatie zal worden verzameld uit onder meer de nationale en internationale pers, thematische dossiers worden aangelegd, en al deze informatie zal worden verspreid en becommentarieerd via een eigen website.

Samenwerking en organisatie
Een Ander Joods Geluid wil samenwerken met verwante groepen in andere landen en start als stichting om snel en adequaat te kunnen handelen en verantwoord met middelen en mensen om te gaan. Het zal de achterban steeds informeren en raadplegen.

* Met onderstaande beginselverklaring begint Een Ander Joods Geluid elk van zijn nieuwsbrieven. Deze zijn opgenomen in het kwartaaltijdschrift 'De Brug', van het Steuncomité Israëlische Vredesgroepen en Men­senrechtenorganisaties (SIVMO) en Joods-Palestijnse Dialoog (JPD).

Informatie:
SIVMO, Postbus 15823, 1001 NH Amsterdam; 020-675.89.25/679.58.50

hoofdmenu    inhoudsopgave    archief    over 'tKA   

Laatst gewijzigd: 18 september 2002