Burgerinspecteurs veroordeeld


Naar: Inhoudsopgave archief of Inhoudsopgave 't Kan Anders

Op 20 juli zijn vijf burgerinspecteurs veroordeeld door de rechter in Den Bosch tot f 300,-- boete of zes dagen wegens het doorknippen van een hek en het zich op verboden terrein van de luchtmachtbasis Volkel.
De inspectie werd uitgevoerd een paar dagen voor de Paasmars in Den Haag.
De vijf activisten zijn in hoger beroep gegaan.

Een van hen, Hanno Krijgsman legde tijdens de rechtszitting een uitvoerige verklaring af waaruit we de volgende gedeelten citeren:

"Ik sta hier terecht wegens het vernielen van defensiemateriaal. Ik meen echter volledig in mijn recht te staan bij het uitvoeren van mijn missie als burgerinspecteur, belast met het controleren van de luchtmachtbasis Volkel op de aanwezigheid van kernwapens.

Ik heb gehandeld op basis van de Neurenberg-principes, die in 1946 zijn opgesteld om te voorkomen dat mensen de eigen verantwoordelijkheid voor in oorlogstijd gepleegde oorlogsmisdaden ontlopen, het zogenaamde "Ich habe es nicht gewusst."

Volgens de Neurenberg-principes is iedereen persoonlijk verantwoordelijk voor misdaden gepleegd onder het internationale recht en personen worden niet vrijgesteld van die verantwoordelijkheid, noch door het opvolgen van bevelen, noch door het uitgeven van bevelen.

Op vliegbasis Volkel liggen atoombommen. Naar verluidt liggen er in totaal 11 atoombommen met elk een explosieve kracht die 8 keer zo sterk is als de bommen op Hiroshima. De aanwezigheid van deze atoomwapens is in strijd met het non-proliferatieverdrag, dat in 1968 door Nederland is ondertekend. In dit verdrag verklaart Nederland geen kernwapenstaat te zullen worden, dat wil zeggen af te zien van het bezitten van kernwapens. Ook het feit dat Nederland in de Verenigde Naties tegen een resolutie stemde inzake onderhandelen over vermindering en afschaffing van (het aantal) kernwapens, is strijdig met dit verdrag.

Omdat gevolgen van de misdaden, die gepleegd worden door zowel de Nederlandse overheid als de gezaghebbenden op luchtmachtsbasis Volkel en hun ondergeschikten zo enorm ernstig kunnen zijn, heb ik een kleine overtreding begaan, namelijk het mij toegang verschaffen op een verboden terrein, teneinde een veel grotere misdaad, namelijk het dreigen met en/of gebruik maken van kernwapens, te voorkomen.

Tenslotte wil ik de rechter erop wijzen dat in België soortgelijke burgerinspecties zijn gehouden inzake de aanwezigheid van atoombommen op atoombasis Kleine Brogel, waaraan naast een groot aantal burgers enkele tientallen vooraanstaande politici deel hebben genomen. Bij de rechtszaak die naar aanleiding van deze burgerinspectie werd gehouden is het belang van deze inspectie door de rechter onderkend en gingen de burgerinspecteurs, zoals het iedere inspecteur betaamt, vrijuit."

Naar: Inhoudsopgave archief of Inhoudsopgave 't Kan Anders


Last Updated 20 augustus 1999